top of page

Οργάνωση Μαθήματος και Τάξης

Α. Οργάνωση Μαθήματος:
  Οι μαθητές οργανώνονται  αρχικά σε
τετραμελείς ομάδες και αρχίζουν να ακολουθούν τα βήματα της Ιστοεξερεύνησης.


 Οι μαθητές, οργανωμένοι στις ομάδες τους,  μαζεύουν σε σχετικό φύλλο επιχειρήματα που στηρίζουν τον αρχικό ισχυρισμό τους μελετώντας τις διαθέσιμες πηγές. Η επεξεργασία των πηγών μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, αφού τα παιδιά μπορούν μεταφέρουν και επεξεργαστούν απευθείας τα επιχειρήματα στην MS Word.


  Τα βήματα εργασίας, είναι απλά και παρουσιάζονται στις σελίδες της Ιστοεξερεύνησης. Η αποστολή τους χωρίζεται σε δυο μέρη: Στο πρώτο μέρος, τα παιδιά θα μελετήσουν τις ασχολίες των κατοίκων της κοινότητας και μέσα από αυτές θα αναπτύξουν επιχειρήματα που θα αιτιολογούν την πιθανή τους στάση έναντι στον αρχικό προβληματισμό. Στο δεύτερο μέρος, τα παιδιά χωρισμένα στις ομάδες τους, θα αναλάβουν ξεχωριστές πτυχές τους θέματος και θα τις μελετήσουν καταγράφοντας επιχειρήματα για τον αρχικό προβληματισμό με βάση αυτές. Και στα δυο μέρη, οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα δομημένα επιχειρήματα τους στην ολομέλεια της τάξης.

Συζήτηση στην ολομέλεια: Η τάξη, την ώρα πραγματοποίησης των συζητήσεων στην ολομέλεια, θα χωρίζεται  σε δυο μεγάλες ομάδες. Ο δάσκαλος ή κάποιος μαθητής με τη βοήθεια του δασκάλου, θα συντονίζει τη συζήτηση. Είναι καλό να τεθούν κανόνες συζήτησης πριν τη διεξαγωγή της.
  Το μάθημα τελειώνει με τη συγγραφή κειμένου επιχειρηματολογίας σε μορφή επιστολής​, στην οποία θα δίνουν την στοιχειοθετημένη σε επιχειρήματα απάντησή τους στον αρχικό προβληματισμό, ούτως ώστε να βοηθήσουν τους κατοίκους να λάβουν μια απόφαση.





 

Β. Οργάνωση Τάξης:
1. Σχολεία με εργαστήριο πληροφορικής:
Κάθε ομάδα τεσσάρων μαθητών, χρησιμοποιεί έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σε όλη τη διάρκεια του μαθήματος.

2. Τάξη με ένα ή μερικούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές (Η.Υ):

Οι ομάδες χρησιμοποιούν τον Η.Υ. για διερεύνηση, με τη σειρά. Οι ομάδες που δε βρίσκονται στον υπολογιστή μπορούν να χρησιμοποιήσουν έντυπο υλικό. Ο Η.Υ. θα αποτελεί σταθμό εργασίας για την οργάνωση των επιχειρημάτων (ένα κάθε ομάδα) και την προβολή πολυμεσικών πηγών π.χ. βίντεο, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση του προβλήματος που τίθεται στην Ιστοεξερεύνηση.
bottom of page