top of page

Σκοπός και Στόχοι Ιστοεξερεύνησης

 Η ιστοεξερεύνηση  απευθύνεται σε παιδιά Στ' τάξης και ο ενδεικτικός χρόνος ολοκλήρωσής της αναμένεται να είναι σε 12 διδακτικές περιόδους. 


  Η ενότητα μπορεί να προσεγγιστεί διαθεματικά αξιοποιώντας το μάθημα της γλώσσας για την επεξεργασία και κατανόηση των πηγών και το κτίσιμο των επιχειρημάτων, αφού οι μαθητές μετά το τέλος της συζήτησης θα γράψουν ένα κείμενο επιχειρηματολογίας, σε μορφή επιστολής για να στηρίξουν τη θέση τους.


  Το μαθησιακό υλικό σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες λήψης απόφασης και επιχειρηματολογίας αλλά και να διασαφηνίσουν τις αξίες τους σχετικά με τη διατήρηση των απειλούμενων ειδών και της ρύπανσης των υδάτων. Παράλληλα, ένας επιμέρους σκοπός της παρούσας ιστοεξερεύνησης είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής επιλογής πληροφοριών, που θα τους χρειαστούν για να στοιχειωθετήσουν τα επιχειρήματά τους, μέσα από τις πολλές πηγές που τους δίνονται για να μελετήσουν.



 

  Μέσα από την παρούσα Ιστοεξερεύνηση, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σε ζητήματα σχετικά με την ρύπανση του νερού και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον, με την αποδάσωση, την υποβάθμιση του δασικού πλούτου και με την υποβάθμιση της βιοποικιλότητας.
 
Στόχοι:
Mε το τέλος της Ιστοεξερεύνησης αναμένεται ότι οι μαθητές θα μπορούν:
1. Να αναφέρουν το ρόλο της διατήρησης καθαρών υδάτων.
2. Να αναφέρουν τις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση των υδάτων στους τρεις πυλώνες: οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον.
3. Να αναφέρουν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εξαφάνιση του σπάνιου νερόφιδου Natrix Natrix Cypriaca από την ρύπανση των υδάτων.
4. Να αναφέρουν τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εξαφάνιση του σπάνιου ενδημικού φυτού Ophrys Kotschyi από την καταστροφή του οικότοπού του.
5. Να αναφέρουν τις επιπτώσεις της αποδάσωσης με βάση τους πυλώνες κοινωνία, οικονομία και περιβάλλον.
6. Να αναφέρουν εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν, π.χ. Εκμετάλλευση της κοινότητας Παλιογέφυρου για οικοτουρισμό αντί για βιομηχανική ανάπτυξη.
 

Δεξιότητες:

1. Να ερευνούν μέσα από δοσμένες ηλεκτρονικές πηγές και να επιλέγουν πληροφορίες για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους.
2. Να κατασκευάζουν επιχειρήματα  για να στηρίξουν ένα ισχυρισμό.
3. Να παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους.
4. Να λαμβάνουν τελική απόφαση για τον αρχικό προβληματισμό που τέθηκε στην Ιστοεξερεύνηση.
5. Να αποκτήσουν δεξιότητες για αναζήτηση, συλλογή, επεξεργασία, ταξινόμηση, κριτική ανάλυση, σύνθεση, αξιολόγηση, επικοινωνία και εκμετάλλευση πληροφοριών και δεδομένων που σχετίζονται με το περιβαλλοντικό ζήτημα που ερευνούν.
6. Να συνεργαζονται στις ομάδες τους, αναλαμβάνοντας οργανωτικούς ρόλους.
Στάσεις:
1. Να αντιληφθούν την πολυπλοκότητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
2. Να αντιληφθούν ότι μια απλή ενέργεια μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στο οικοσύστημα.
3. Να μάθουν να ακούν και να σέβονται τις απόψεις των άλλων και να συνεργάζονται αρμονικά στις ομάδες τους.
bottom of page